sales@tycovalve.com+-86 15961836110
Добие Цитат

Производители на вентили за приклучок

ВЕНТИЛИ Категории

Контактирајте нѐ
sales@tycovalve.com+-86 15961836110108 Meiyu Road, Xinwu District, Wuxi, Кина

Делот за отворање и затворање на приклучниот вентил е цилиндар со дупка што се ротира нормално на оската на каналот за да го отвори и затвора каналот.

Серија на вентили за приклучок ASIAV

Вентилите за приклучок е ротационен вентил во форма на член за затворање или клип, кој може да се отвори или затвори со ротирање за 90 степени за да се поврзе или оддели каналната порта на приклучокот на вентилот и отворот за каналот на телото на вентилот.

Неговиот приклучок за вентил може да има цилиндричен или конусен облик. Во цилиндричниот приклучок на вентилот, преминот е генерално правоаголен; Додека е во конусниот приклучок на вентилот, каналот е трапезоиден. Овие форми ја прават структурата на приклучниот вентил лесна. Најпогоден е за отсекување и поврзување на медиум и шантирање, но понекогаш може да се користи и за пригушување според применливите својства и отпорноста на ерозија на заптивната површина.

Приклучниот вентил е брзо отворање и затворање низ вентилот. Бидејќи движењето помеѓу ротационите површини за заптивање има ефект на бришење, а контактот со течениот медиум може целосно да се спречи кога е целосно отворен, може да се користи и за медиум со суспендирани честички. Друга важна карактеристика е тоа што е лесно да се прилагоди на повеќеканалната структура, така што еден вентил може да добие два, три или дури четири различни канали за проток. Ова може да го поедностави дизајнот на цевководниот систем, да ја намали потрошувачката на вентили и некои приклучни фитинзи потребни во опремата.

принцип на работа

Вентил со тело за приклучок со проодна дупка како дигалка. Телото на приклучокот се ротира со [2] шипката на вентилот за да се реализира дејството на отворање и затворање. Малиот приклучен вентил без пакување се нарекува и „петел“. Телото на приклучокот на вентилот за приклучок е претежно конус (или цилиндар), кој соработува со конусната површина на дупката на телото на вентилот за да формира запечатувачки пар. Приклучниот вентил е еден од најраните користени вентили, со едноставна структура, брзо отворање и затворање и мала отпорност на течности. Обичните вентили за приклучок се запечатени со директен контакт помеѓу готовиот метален приклучок и телото на вентилот, така што својствата на заптивање е слаба, силата на отворање и затворање е голема и лесно се носи. Општо земено, тие можат да се користат само при низок притисок (не повисок од 1 MPa) и мал дијаметар (помалку од 100 mm).

Според структурната форма, може да се подели на четири вида: фиксен вентил за приклучок, вентил за приклучок за самозапечатување, вентил за приклучок и вентил за приклучок за полнење масло. Според формата на каналот, може да се подели на три вида: директно приклучен вентил, тринасочен приклучен вентил и четиринасочен приклучен вентил. Исто така, постојат вентили за приклучок од типот ферул.

Вентилите за приклучок се класифицираат на вентили за приклучување со мека заптивка, вентили за приклучок со тврда заптивка подмачкана со масло, вентили за приклучок со попет, тринасочни и четиринасочни приклучни вентили според нивната примена.

Мека заптивка

Вентилите за меки заптивки често се користат во сурови средини како што се корозивни, многу токсични и многу опасни медиуми, каде што истекувањето е строго забрането и каде што материјалите на вентилот нема да го загадуваат медиумот. Телото на вентилот може да биде изработено од јаглероден челик, легиран челик и нерѓосувачки челик според работниот медиум.

Цврста заптивка подмачкана со масло

Вентилите за приклучок со тврда заптивка подмачкана со масло може да се поделат на конвенционални приклучни вентили подмачкани со масло и вентили за приклучок со избалансиран притисок. Специјална маст за подмачкување се вбризгува од врвот на телото на приклучокот помеѓу заострената дупка на телото на вентилот и телото на приклучокот за да се формира маслена фолија за да се намали вртежниот момент на отворање и затворање на вентилот и да се подобрат перформансите на запечатувањето и работниот век. Работниот притисок може да достигне 64mpa, максималната работна температура може да достигне 325 степени, а максималниот дијаметар може да достигне 600 mm.

Тип на подигање

Постојат многу структурни форми на курви. Попетните петли се поделени на мека заптивка и тврда заптивка според материјалот на површината за заптивање. Основниот принцип е да се натера петелот да се подигне кога ќе се отвори, а потоа да се сврти петелот за 90 степени за целосно да се отвори вентилот за да се намали триењето со површината за заптивање на телото на вентилот; Кога го затворате вентилот, свртете го петелот за 90 степени во затворена положба и потоа спуштете го до контакт со површината за заптивање на телото на вентилот за да постигнете запечатување.

Тип на маици и крст

Тринасочните и четиринасочните приклучни вентили се погодни за промена на насоката на протокот на медиумот или за дистрибуција на медиумот во уредот. Според барањата на условите за сервисирање, може да се избере мека заптивна черупка или мека заптивка, вентил за приклучок со тврда заптивка

предност

1. Приклучниот вентил се користи за честа работа, со брзо и лесно отворање и затворање.

2. Приклучниот вентил има мал отпор на течност.

3. Приклучниот вентил е едноставен по структура, мал во релативен волумен, лесен по тежина и удобен за одржување.

4. Добри перформанси на запечатување.

5. Не е ограничен со насоката на инсталација, а насоката на проток на медиумот може да биде произволна.

6. Без вибрации и низок шум.

премин

Има многу форми. Обичниот преку тип главно се користи за отсекување на течноста. Тринасочниот приклучен вентил и четиринасочниот приклучен вентил се применливи на вентилот за приклучок за враќање на течноста. Делот за отворање и затворање е цилиндар со отвори, кој се врти околу оската нормално на каналот, така што ќе се постигне целта за отворање и затворање на каналот.