sales@tycovalve.com+-86 15961836110
Добие Цитат

Принципот на пневматски топчест вентил

ВЕНТИЛИ Категории

Контактирајте нѐ
sales@tycovalve.com+-86 15961836110108 Meiyu Road, Xinwu District, Wuxi, Кина

Принципот на пневматски топчест вентил? Принципот на работа на пневматскиот топчест вентил е да го направи вентилот да тече или блокира со ротирање на јадрото на вентилот. Пневматскиот топчест вентил е лесен за префрлување и мал по големина. Телото на топчестиот вентил може да биде интегрално или комбинирано. Пневматските топчести вентили главно се поделени на пневматски топчести вентили, пневматски тринасочни топчести вентили, пневматски топчести вентили за затворање, пневматски топчести вентили обложени со флуор и други производи. Може да се направи со голем дијаметар, со добро запечатување, едноставна структура и практично одржување. Заптивната површина и сферичната површина често се во затворена состојба, што не е лесно да се еродира од медиумот и се применува во многу индустрии.

Принцип на структура на пневматски топчест вентил

Самиот пневматски топчест вентил има компактна структура и е лесен за ракување и одржување. Погоден е за општи работни медиуми како што се вода, растворувачи, киселини и природен гас, а погоден е и за медиуми со тешки работни услови, како што се кислород, водород пероксид, метан и етилен. Телото на топчестиот вентил може да биде интегрално или комбинирано.

принцип на пневматски топчест вентил

Принципот на пневматски топчест вентил

Предности на пневматски топчест вентил

Пневматски топчест вентил и приклучниот вентил припаѓаат на ист тип вентили, само неговиот затворен дел е сфера, а сферата се ротира околу централната линија на телото на вентилот за да се постигне отворање и затворање.принцип на пневматски топчест вентил

Пневматските топчести вентили главно се користат во цевководот за да се прекине брзината, да се дистрибуира и да се промени насоката на проток на медиумот. Топчестиот вентил е нов тип на вентил, Предности на пневматски топчест вентил:

  1. Отпорот на течноста е мал, а неговиот коефициент на отпор е еднаков на оној на дел од цевка со иста должина.
  2. Едноставна структура, мала големина и мала тежина.
  3. Добри перформанси на запечатување. Пластиката широко се користи како материјал за запечатување на површината на топчестите вентили, кој има добри перформанси на запечатување и широко се користи во вакуумските системи.
  4. Лесен е за ракување, брзо се отвора и затвора и се ротира за 90° од целосно отворен до целосно затворен, што е погодно за контрола на долги растојанија.
  5. Лесно одржување, структурата на пневматскиот топчест вентил е едноставна, заптивниот прстен е генерално подвижен и попогодно е да се расклопува и замени.
  6. Кога е целосно отворена или целосно затворена, површината за запечатување на топката и седиштето на вентилот се изолирани од медиумот, а кога медиумот поминува низ него, нема да предизвика ерозија на површината за заптивање на вентилот.
  7. Опсегот на примена е широк, дијаметарот е мал од неколку милиметри, голем до неколку метри и може да се примени од висок вакуум до висок притисок.
  8. Бидејќи изворот на енергија на топчест вентил е гас, притисокот е генерално 0.4-0.7MPa. Ако пневматскиот топчест вентил протекува, во споредба со хидрауличниот и електричниот, гасот може директно да се испушти.
  9. Во споредба со рачни и турбински ротирачки топчести вентили, пневматските топчести вентили може да се конфигурираат со поголеми дијаметри (рачните и турбинските ротирачки топчести вентили обично се под дијаметарот DN300, а пневматските топчести вентили можат да достигнат поголеми дијаметри.)